Milieu & natuur

Gezond fruit vraagt om een gezonde omgeving. Daarom hecht Royakkers veel belang aan een duurzame werking en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Een gezonde fruitteler in een gezonde omgeving

Fruitteler Royakkers doet tal van inspanningen om het bedrijf zo duurzaam mogelijk te laten werken. Logisch, want zonder gezond klimaat kan men ook geen kwalitatief fruit verbouwen. We sommen graag enkele inspanningen op.

Slimme drainopvang

Het verbouwen van aardbeien, frambozen en braambessen vraagt een erg grote hoeveelheid aan water. Om zo weinig mogelijk van dit water te verspillen, maken we gebruik van een mini-waterzuiveringsstation. We vangen daarmee zo veel mogelijk water op om het een tweede of derde keer te gebruiken. Via deze techniek vangen we ook meststoffen op. De computer bepaalt hoeveel meststoffen het opgevangen water bevat en hoeveel meststoffen we moeten toevoegen. Zo werken we op een efficiënte manier en gaan er geen stoffen onnodig verloren.

We filteren en hergebruiken dagelijks tot wel 40 000 - 50 000 liter water van onze velden.

Regen en zon

We proberen op de fruittelerij zo veel mogelijk te werken met duurzame energie. Op het dak van ons gebouw liggen 500 zonnepanelen die de koelcellen van stroom voorzien. Koelcellen zijn cruciaal om de kwaliteit van het fruit te bewaren, maar verbruiken erg veel energie. Door de koelcellen van groene energie te voorzien, maken we al een groot deel van onze fruitteelt duurzaam.

Niet enkel de zon, maar ook de regen maakt Royakkers duurzamer. Regenwater is uiteraard een natuurlijke bewatering voor onze fruitplanten, maar daar blijft het niet bij. Met het regenwater voorzien we alle toiletten van ons personeelshotel van water.

Binnenkort komen er ook windturbines op onze velden waarmee we een nog groter deel van onze fruittelerij van groene stroom kunnen voorzien.

Koelcellen als warmtebron

Zoals eerder vermeld verbruiken koelcellen erg veel, bij ons groene, stroom. Zo'n koelcel geeft ook heel wat warmte af om de inhoud te kunnen koelen. De warmte die de koelcellen creëren, gebruiken we voor de vloerverwarming in ons personeelshotel. Als de vloerverwarming niet nodig is, verwarmen de koelcellen het douchewater in het hotel.

Steeds duurzamer

Een onderneming duurzaam maken en houden is een project van lange adem. We zijn constant op zoek naar manieren om ons fruitbedrijf en de werking ervan duurzamer te maken en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Meer weten over onze telerij?

We geven graag meer uitleg. Neem contact op en we beantwoorden al je vragen.

Vragen? Mail ons